دكتر علی اكبر ولایتی دبیر كل مجمع جهانی بیداری اسلامی در حاشیه همایش ملی «هنر و تمدن شیعی» با بیان اینكه فرهنگ و تمدن عمیق شیعی از مهمترین اركان فرهنگ و تمدن اسلامی است، افزود: عمق بینش شیعه و معرفت آن و برداشتی كه از اسلام و پیامبر اكرم و سقلین كه همان قرآن كریم و اهل بیت (ع) است باعث شده كه بزرگان شیعه در هر حوزه ای از فرهنگ و تمدن كه وارد شدند كار را به كمال رساندند.
ولایتی ادامه داد: عرفان شیعی و آشنایی و اعتقاد عمیق شیعیان نسبت به اهل بیت پیامبر اكرم (ص) و حكمت ایشان، به خصوص امیر المومنین علی (ع) كه نهج البلاغه او دریایی از حكمت است و همچنین حضرت زهرا (س) و امام حسین (ع) باعث شده كه هنر و فرهنگ شیعی به اوج و تعالی برسد.
وی حادثه كربلا را عمق تاریخ اسلام خواند و گفت: در حقیقت اساس اسلام در كربلا دوباره سازی شد و فلسفه شهادت در تشیع فلسفه عمیقی است كه مشابه آن را با چنین عرفان و بینشی در هیچ كجای دنیا نمی توان مشاهده كرد.
تاثیر آموزه های شیعی بر هنر
ولایتی با بیان اینكه عرفان و فتوت سر شاخه هایی روئیده بر تنه اصلی تشیع هستند، افزود: عرفان اسلامی و شیعی تاثیرات زیادی بر هنر در عالم اسلام داشته است كه این تاثیر را می توان در حوزه خط، نقاشی، معماری و شعر مشاهده كرد.
او با بیان اینكه عرفای بزرگ هنگامی كه به مقام اهل بیت (ع) می رسند در برابر بزرگی آن ها زانو می زنند، افزود: سر سلسله عرفان نظری محی الدین ابن عربی است و ببینید در كتاب بزرگ خود «فتوحات مكیه» چه برداشتی از نقش اهل بیت (ع) در اسلام دارد و چگونه از محبت اهل بیت و تبعیت از ایشان و همچنین در رابطه با حضرت حجت (عج) سخن می گوید؛ خود این نكته جالب توجه است كه بخش مهمی از مطالبی كه ابن عربی در این كتاب آورده مربوط به حضرت حجت (عج) است.
ولایتی گفت: هیچ شاعر ایرانی یا غیر ایرانی را پیدا نمی كنید كه در درجات بالایی از معرفت و بزرگی باشد و از دریای بیكران معارف اهل بیت (ع) بهره نبرده باشد،
وی ادامه داد: شعرای بزرگی چون حافظ، سعدی، مولانا، فردوسی و نظامی هر كدام به امیر المومنین (ع) یا ائمه اطهار (ع) كه می رسند سر تعظیم فرود می آورندو جوری سخن می گویند كه حتی اگر بعضی از آن ها شیعه هم نباشند ارادتشان به اهل بیت (ع) كمتر از شیعیان نیست. و اگر می بینیم شعر این بزرگان ماندنی شده به خاطر بهره وری آن ها از معارف اهل بیت (ع) است.
دبیر كل مجمع جهانی بیداری اسلامی با بیان اینكه اوج هنر خطاطی، نقاشی و معماری در زمان حاكمیت شیعه در ایران بوده است، افزود: نه تنها مهم ترین مجموعه معماری ایران، بلكه جهان اسلام میدان نقش جهان اصفهان است كه در نقطه به نقطه اجزاء این میدان آثار معرفت شیعی پیدا است.
وی در پایان درباره چگونگی كاربرد آموزه های شیعه در هنر امروز گفت: گام اول، آشنایی با تاریخ و عمق معرفت شیعه است و این به انسان هنرمند كمك می كند تا بتواند از این معارف در هنر مدرن هم استفاده كند.